Lekarz weterynarii – specjalista higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego sprawuje nadzór nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego w całym łańcuchu produkcyjnym, tj. od produkcji pierwotnej do umieszczania jej na rynku.
Zadania zawodowe:
- nadzór i egzekwowanie przestrzegania wymagań higieniczno-sanitarnych i dobrostanu zwierząt w hodowli zwierząt rzeźnych i bydła mlecznego;
- kontrolowanie jakości zdrowotnej środków żywienia zwierząt i ich wpływu na jakość zdrowotną żywności pochodzenia zwierzęcego;
- zwalczanie zoonoz w hodowli zwierząt rzeźnych jako element zapewniania jakości zdrowotnej żywności;
- identyfikacja i rejestracja zwierząt rzeźnych i mięsa;
- badanie i nadzór lekarsko-weterynaryjny w czasie transportu i obrotu zwierząt rzeźnych;
- nadzorowanie warunków sanitarno-weterynaryjnych w rzeźniach, zakładach produkujących i przechowujących żywność pochodzenia zwierzęcego;
- badanie zwierząt rzeźnych przed ubojem i po uboju oraz badanie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego,
- badanie i nadzór nad produktami pochodzenia zwierzęcego z importu;
- weryfikowanie i nadzór nad systemami zapewniania bezpieczeństwa żywności;
- stosowanie i egzekwowanie prawa żywnościowego;
- wszczynanie postępowania administracyjnego w przypadku stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności;
- dokumentowanie danych, wydawanie opinii i orzeczeń lekarsko-weterynaryjnych.
- prowadzenie badań naukowych w zakresie swojej specjalności oraz publikowanie ich wyników;
- podnoszenie kwalifikacji zawodowych poprzez śledzenie bieżącego piśmiennictwa,
- udział w kształceniu podyplomowym oraz konferencjach naukowych;
- nadzorowanie innych pracowników.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Chcąc wykonywać zawód lekarza weterynarii o specjalności higiena zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego należy ukończyć studia magisterskie na kierunku weterynaria, które trwają 5,5 roku (11 semestrów), a następnie uzyskać prawo do wykonywania zawodu przyznawane przez okręgowe rady lekarsko-weterynaryjne. Studia weterynaryjne mają charakter ogólny, po ich ukończeniu absolwent uzyskuje tytuł lekarza weterynarii, bez specjalizacji. Szkolenia specjalizacyjne, np. z zakresu higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego, można rozpocząć po przepracowaniu minimum 2 lat w zawodzie lekarza weterynarii. Szkolenia specjalizacyjne trwają 2 lata (4 semestry) i są realizowane przez uczelnie kształcące na kierunku weterynaria (m.in. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie). Uruchomienie specjalizacji zazwyczaj jest uzależnione od liczby zgłaszających się kandydatów. Tytuł specjalisty w danej dziedzinie jest nadawany po zakończeniu nauki oraz zdaniu egzaminu przed Komisją do Spraw Specjalizacji Lekarzy Weterynarii.
Wymagania psychofizyczne:
Od specjalisty w tym zawodzie oczekuje się:
- dobrego słuchu, wzroku, węchu,
- sprawności manualnej,
- zamiłowania do zwierząt, chęci niesienia im pomocy,
- spostrzegawczości,
- zdolności koncentracji uwagi i jednocześnie jej podzielności,
- logicznego myślenia,
- dużej dokładności,
- odpowiedzialności oraz samodzielności w podejmowaniu decyzji,
- zaangażowania.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Przeciwwskazaniami do wykonywania zawodu lekarza weterynarii są: daltonizm, nie dające się skorygować wady i dysfunkcje wzroku oraz słuchu, a także niektóre alergie np. na sierść, pierze, lateks.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Lekarz weterynarii – specjalista higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego może znaleźć zatrudnienie m.in. w Inspekcji Weterynaryjnej i stacjach sanitarno-epidemiologicznych. .Może również prowadzić własną praktykę i świadczyć usługi dla ubojni, zakładów produkujących i przechowujących produkty pochodzenia zwierzęcego.
Szkoły:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
kierunek: weterynariaspecjalizacja: Higiena zwierząt rzeźnych i żywności
ul. Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
tel.: 22 593 60 03, 593 60 04
e-mail: dwmw@sggw.pl
www.wmw.sggw.pl
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
kierunek: weterynariaspecjalizacja: Higiena zwierząt rzeźnych i żywności
ul. Oczapowskiego 14, 10-719 Olsztyn
tel.: 89 523 34 40, 523 39 93
e-mail: medwet@uwm.edu.pl, choszcz@uwm.edu.pl
www.wet.uwm.edu.pl
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
kierunek: weterynariaul. C.K. Norwida 31, 50-375 Wrocław
tel. 71 320 51 07, 320 52 44
e-mail: dziekanat.wmw@upwr.edu.pl
www.wmw.upwr.edu.pl
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
kierunek: weterynariaul. Głęboka 30, 20-612 Lublin
tel. 81 528 47 22, 528 47 24
e-mail: dziekanat.medwet@up.lublin.pl
www.up.lublin.pl/weterynaria/wydzial/
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Skierniewicach
ul. Senatorska 10, 96-100 Skierniewice
tel. 46 833 39 74, 833 36 50
e-mail: skierniewice@wup.lodz.pl